• Door Henk Bolhaar, lid ledenraad amateurvoetbal en bondsvergadering KNVB

  Inleiding

  Onlangs heeft de KNVB de indelingen van de elftallen en teams voor de competitie 2022/23 bekend gemaakt. Die zijn op naam van elke deelnemende club in te zien op www.voetbal.nl.

  In de gemeente Enschede zijn er momenteel in het veldvoetbal 23 amateurclubs. Zij hebben in totaal 550 elftallen en teams ingeschreven. In dit artikel ga ik in op de actuele situatie. In 4 bijlagen staan de specificaties.

 • Algemeen

  Van de 23 clubs zijn er 7 die geen jeugd hebben. De top 5 van het aantal elftallen en teams wordt gevormd door Sparta E. (66), Vogido (61), Avanti W. (54), De Tubanters (47) en Rigtersbleek ((43).

  Het minste aantal hebben Vosta (7), SC Enschede (6), SVV (4), TVV (4) en Het Centrum (2).  Ik vraag mij af in hoeverre deze clubs nog levensvatbaar en dus toekomstbestendig zijn. Ik weet dat dit bij de betreffende clubs erg gevoelig ligt, maar ik ken helaas inmiddels in Enschede te veel voorbeelden waarin een steeds minder aantal elftallen en teams heeft geleid tot opheffing van de club. In het KNVB Strategisch Plan 2022-2026, dat de bondsvergadering in juni heeft vastgesteld, staat o.a. als speerpunt “Amateurclubs toekomstbestendig’. In dat kader heb ik gevraagd om met clubs, belangenverenigingen en gemeenten te bespreken welke minimum omvang nodig is om te kunnen spreken van de levensvatbaarheid van de club.

  Mannen senioren

  Alle clubs hebben in deze categorie 2 of meer elftallen. Ingeschreven zijn 120 elftallen en 62 zeventallen. Bij de elftallen valt het op dat de trend van de verplaatsing van zondag naar zaterdag  steeds meer zichtbaar wordt. Op zaterdag zijn er inmiddels bijna hetzelfde aantal als op zondag (59 tegenover 61). Bescheiden is nog het aantal van 3 elftallen bij de O23, met ook zaterdag als speeldag. Nieuw is dit seizoen de mogelijkheid om bij de 18+ in zeventallen te spelen. Dit kan op vrijdagavond, zaterdag en zondag. In totaal zijn er 6 teams die meedoen. Een mooie aanvulling op het 35+ en 45+ voetbal. Verder zijn er slechts 2 clubs die een G-team hebben. Rigtersbleek heeft er maar liefst 5 en Vogido heeft er 1.

  Bij de eerste elftallen speelt Emos niet meer op zondag maar op zaterdag. Phenix heeft na 1 seizoen weer de omgekeerde weg bewandeld. Met ingang van het seizoen 2023/24 is het voor nieuwe gevallen niet meer mogelijk om zowel voor de zaterdag als de zondag een eerste elftal in te schrijven.

  Vrouwen-en meisjes

  Er doen 54 elftallen en teams mee aan de competitie. Die zijn verdeeld over maar liefst 15 clubs, waaronder PW als nieuwkomer. Ook bij de senioren is er nu voor18+ de mogelijkheid met een zevental aan de competitie mee te doen. In Enschede doen 8 clubs dat, waarbij Udi er 2 heeft aangemeld. Bij de meisjes is de oudste leeftijdscategorie met 1 jaar verlengd en is er nu sprake van MO20 in plaats van MO19.

  Er zijn slechts 3 clubs die een beetje body hebben en in bijna alle categorieën meedoen: Sparta E. en Vogido met 10 elftallen en teams en Avanti W. met 8. De overige 12 clubs hebben er 1 tot 4. Wel is het zo dat bij veel clubs meisjes (ook) meedoen bij de jongens en in dat geval bij de jongens gesproken wordt van gemengde elftallen/teams.

  Op speelniveau levert Enschede dit seizoen enorm in. Rigtersbleek zag zich eind vorig seizoen  genoodzaakt Vrouwen 1 terug te trekken uit de eerste klasse en doet nu niet meer mee bij de eerste elftallen. Ook Vrouwen 1 van Eilermark heeft de vorige competitie in de tweede klasse niet af kunnen maken. In beide gevallen door gebrek aan speelsters. Vrouwen 2 van Eilermark, dat in de vijfde klasse uitkomt, is nu Vrouwen 1. De hoogst spelende club is thans Vogido in de derde klasse. De overige 7 eerste elftallen spelen in de vierde of vijfde klasse. Vogido is verder bij de vrouwen de enige club met 2 elftallen bij de senioren.

  Mijn conclusie is dat het vrouwen- en meisjesvoetbal in Enschede teveel versnipperd en daardoor erg kwetsbaar is. Als clubs maar 1 of enkele elftallen/teams hebben kun je geen continuïteit bieden. In het belang van de voetbalsport pleit ik er dan ook voor dat het vrouwen- en meisjesvoetbal bij enkele clubs wordt geconcentreerd. Eventueel via een samenwerkingsverband van meerdere clubs. De KNVB biedt daarvoor de mogelijkheid en er zijn goede voorbeelden voorhanden. Ook voor het versterken van de samenwerking tussen clubs in het vrouwen- en meisjesvoetbal heb ik aandacht gevraagd bij de vaststelling van het KNVB Strategisch Plan 2022-2026.

  Jongens jeugd

  Bijna 60% van het aantal elftallen en teams speelt in de jeugd bij de jongens (315 van de 550).Die spelen bij 15 clubs. Hiervan zijn er 8 die in bijna alle categorieën meedoen. Ik merk hierbij op dat JO18, JO16 en JO14 categorieën zijn met weinig deelname bij de amateurs (uitgezonderd Achilles E./PFA). Dit in tegenstelling tot clubs in het betaald voetbal.

  Ook zijn er maar weinig clubs die bij de KNVB teams laten meedoen bij JO7. Veel clubs organiseren voor deze leeftijd zelf (onderlinge) wedstrijden.

  Rigtersbleek is de enige club met een G-team bij de jeugd. 

 • 1. Totaal 2022-23.pdf

 • 2. Mannen senioren 2022-23.pdf

 • 3. Vrouwen-meisjes 2022-23.pdf

 • 4. Jongens 2022-23.pdf