• VOGIDO bouwt gestaag aan groene toekomst

  19 jun 2020
 • Artikel TC Tubantia dd 19-6-2020

  Club ziet toekomst met vertrouwen tegemoet

  Voetbalclub Vogido vernieuwt er lustig op los ondanks alle perikelen rondom corona. Het clubgebouw krijgt een facelift en rondom de twee kunstgrasvelden is ledverlichting aangebracht. Voorzitter Theo Busch ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

 • Hij wijst op de pannakooi tussen de tweede kunstgrasvelden en de stenen staantribune langs de rand van het hoofdveld. "Die kooi is een cadeau van de Club van honderd van Vogido. Een mooi gebaar van mensen die de club een warm hart toedragen en gelukkig zijn er dat veel."

  Hoofdrolspeler

  Onbedoeld werd zijn club vorig jaar hoofdrolspeler in een rechtszaak over de rubber korrels die voor milieuschade zouden zorgen. Milieuorganisatie Recycling Netwerk deed aangifte tegen Sportaal, nadat een vertegenwoordiger uit Enschede bij Vogido had vastgesteld dat rubberkorrels buiten de velden lagen. "Dat ging niet specifiek om onze club, maar we werden wel genoemd en dat is in zo'n zaak nooit leuk."

  Busch haalt er inmiddels zijn schouders over op. "Wij hadden zelf niks te maken met die zaak, want de problemen met de korrels spelen bij alle clubs met kunstgrasvelden. De effecten voor de gezondheid en het milieu komen, al dan niet terecht, steeds weer naar voren. Ons hoofdveld stond op de nominatie om vervangen te worden, maar is door de rechtszaak uitgesteld."

  Dat betekende niet dat Vogido niets hoefde te doen om te voorkomen dat rubber korrels 'weglekken' naar plekken waar ze niet horen. Integendeel, rondom de twee velden met kunstgras zijn nu planken aangebracht. En ook liggen er matten bij de entree van het veld. "Die lagen er altijd al wel, maar vraag voetballers om bijvoorbeeld hun schoenen met modder uit te kloppen buiten en je ziet dat ze dat toch gewoon in de kleedkamer doen. Zo is dat met rubber ook."

  Hij wil er niet meer woorden aan vuil maken. "Het is onder de rechter." Zijn club bouwt ondertussen rustig door aan een vernieuwd clubgebouw. Trots laat hij een 3D-presentatie zien. "Hier zijn we heel erg blij mee. Veel werk wordt door leden gedaan, al blijft het nu in coronatijd wat lastig. De serre en het terras zijn flink aangepakt. Er moet nog wel flink veel werk gebeuren, maar we hebben nog even de tijd."

  Wensen

  Vogido is wat Busch betreft qua gebouw en accommodatie voor de komende 10 tot 15 jaar wel klaar. Al blijft er nog altijd de wens voor een grotere parkeerplaats. "Het is hier op zaterdag vaak erg druk en het gaat allemaal maar net goed, dus daar gaan we met de gemeente, Sportaal en de buurt nog eens goed naar kijken."

  De ledverlichting is op gebied van duurzaamheid al een stapje. Busch geeft aan dat Vogido het sportpark verder wil vergroenen. "Daar zijn we achter de schermen mee bezig samen met de provincie Overijssel. En we wachten uiteraard op de vervanging van ons hoofdveld. Daar zal geen rubber meer inkomen, maar wat dan wel dat is aan Sportaal."